+421 948 030 923 | info@minalox.sk

Čo je to PWM a ako súvisí s osvetlením?

Technológia, ktorá vám prinesie viaceré výhody - čo je to PWM a ako súvisí s osvetlením?

Môžete vďaka nej dosiahnuť nižšiu spotrebu, získate plynulé kvalitné stmievanie svietidiel a je to jediná bezstratová technológia na regulovanie elektrického výkonu. Čo je to PWM a aké všetky výhody má osvetlenie s touto technológiou oproti tomu bežnému? 

PWM slúži na regulovanie elektrického prúdu 

Termín PWM môžeme preložiť ako impulzovú šírkovú moduláciu, pulzno-šírkovú moduláciu, pulznú šírkovú moduláciu alebo aj šírkovú moduláciu. Z technického hľadiska sa jedná o moduláciu periodického signálu zmenou šírky impulzu (striedy) v závislosti od určitej vstupnej veličiny za účelom prenosu informácie, alebo vysoko efektívnej regulácie elektrického výkonu, dodávaného do záťaže. 

To znie zložito, však? Nebojte sa, vysvetlíme vám to aj ľudskou rečou, ktorej porozumie každý laik. Jedná sa o impulz v určitom časovom úseku uskutočnený za jednotku času, v ktorom sa opakuje. Na základe nejakej hodnoty sa potom môže meniť. V praxi sa PWM využíva na efektívnu reguláciu elektrického výkonu, a to z jednoduchého dôvodu. Regulátor totižto dokáže byť buď úplne uzavretý, alebo úplne otvorený. To znamená, že nedochádza ku žiadnym stratám energie a má množstvo ďalších výhod, vďaka ktorým sa dá perfektne využívať aj v osvetlení.

Ako súvisí technológia PWM s osvetlením v praxi?

Metóda PWM je veľmi obľúbenou metódou využívanou na plynulé stmievanie LED osvetlení. Vďaka spomínanej účinnej regulácii metóda impulznej šírkovej modulácie dokáže stmievať LED osvetlenie spôsobom, že sa veľmi rýchlo zapínajú a vypínajú (pulzujú) na časové úseky, ktoré sa vizuálne javia ako rovnomerné stlmenie svetla. Toto „blikanie“ sa javí ako plynulé z toho dôvodu, že ľudské oko nedokáže rozoznať frekvenciu vyššiu ako 20 Hz/s. Ak teda naše osvetlenie bude „blikať“ o rýchlosti viac ako 20 Hz/s, budeme ho vnímať ako dokonale plynulé svetlo. Táto technológia má však okrem bezproblémovej vizuálne stránky aj ďalšiu obrovskú výhodu, a to je fakt, že vďaka účinnej regulácii elektrického výkonu takéto osvetlenie spotrebúva energiu len vtedy, keď naozaj svieti. Ak je regulátor úplne uzavretý, a tým pádom svetlo na okamih nesvieti, tak nespotrebúva žiadnu energiu.

Výhody osvetlenia s technológiou PWM:

  • nízka spotreba
  • plynulé ovládanie intenzity svetla
  • ideálna metóda napríklad pre adaptívne osvetlenie
Táto metóda teda dokáže ušetriť energiu a zároveň umožňuje plynule meniť intenzitu svetla, čo je ideálne riešenie napríklad pre adaptívne osvetlenie prepojené so smart systémom. To umožňuje meniť intenzitu svetla automaticky podľa počasia a našej potreby, zatiaľ čo bude šetriť energiu a my sa nemusíme o nič starať.

Podobné príspevky

Svetlo nášho života
Svetlo nášho života
Predstavme si na úvod jednoduchý príklad - kolobeh dňa a noci v prírode – striedanie svetla a tmy. Týmto kolobehom sa...
Čítať viac
Červené svetlo má mnoho zdravotných benefitov, ako a kedy ho využiť vo svoj prospech?
Červené svetlo má mnoho zdravotných benefitov, ako a kedy ho využiť vo svoj prospech?
O svetelnom spektre sme vás už informovali a povedali sme si aké druhy svetla pôsobia na ľudský organizmus. Najviac p...
Čítať viac
Jaskynný efekt
Jaskynný efekt
Je pre nás neprirodzený a nepríjemný, no predsa sa s ním stretávame – čo to je a ako sa mu vyvarovať?  Je pre nás ne...
Čítať viac
Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?
Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?
Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena? Majú výrazný vplyv na naše zdrav...
Čítať viac

Zanechať komentár
Naspäť hore