+421 948 030 923 | info@minalox.sk

Jaskynný efekt

Je pre nás neprirodzený a nepríjemný, no predsa sa s ním stretávame – čo to je a ako sa mu vyvarovať? 

Je pre nás neprirodzený, môže spôsobovať zhoršenú koncentráciu na prácu a nepomáha nášmu zraku. Napriek tomu sa s ním však stretávame každý deň vo veľkej miere a ani si to neuvedomujeme. Jaskynný efekt je neslávny svetelný fenomén spôsobený zlým umelým osvetlením a jeho chybným umiestnením. Ako ho spoznáme a čo robiť pre jeho eliminovanie?

 

Striehne na nás takmer všade

Stretávame sa s ním v škole, na pracovisku, športoviskách, v obchodoch a väčšina z nás dokonca aj doma. Pre naše oči je nezdravý, pre náš organizmus neprirodzený a vplýva na nás negatívne po viacerých stránkach. Je nám nepríjemný, no väčšina si naň zvykne a po čase si ho ani neuvedomuje, negatívny vplyv však pretrváva dlhodobo. Ako ho teda spoznáme?

Ako „jaskynný efekt“ odborníci označujú umelé osvetlenie, ktoré svieti na objekt priamo pričom zároveň vytvára tmavý strop a steny. Takto zhotovené osvetlenie odborníci pokladajú za nešťastné riešenie, pretože tmavý strop je pre ľudský organizmus veľmi neprirodzený, a to z jednoduchého dôvodu. V našom tele máme zakódované to, že zdroj svetla (slnečný svit) k nám síce prichádza z hora, no dopadá rovnomerne do celého priestoru. Slnko totižto zo Zeme vidíme svietiť na oblohe a zdá sa, že všetko prirodzené svetlo prichádza zhora. Zároveň však slnko nesvieti priamo smerom dolu na zem, ale slnečné žiarenie je rozptýlené do všetkých smerov rovnako. Nevnímame teda slnko ako lampu a okolo neho tmavý strop, ale vidíme žiariť celú oblohu nad nami a celý priestor okolo nás. Ak si teda v miestnostiach vytvárame jaskynný efekt tým, že svietime centrálnymi alebo bodovými svietidlami na podlahu alebo predmety a strop a okolie nechávame v tieni, trpí tým celý náš organizmus. Na predmety potom musíme žmúriť a ostriť, čím si laicky povedané kazíme oči a zároveň klesá náš výkon, bývame unavení a podráždení.

 

Jaskynný efekt však nie je nebezpečný len pre naše oči a „pohodlie“. Môže mať totižto aj vážnejšie následky, a to najmä na pracovisku či športoviskách s vysokými stropmi. Napríklad práca s ťažkými strojmi vo vysokej hale s nesprávnym osvetlením sa môže ľahko skončiť tragédiou.

Ako sa jaskynného efektu zbaviť?

Pre ľudské oko je prirodzené mať rovnomerne osvetlený celý priestor. Najprirodzenejšie umelé osvetlenie je teda také, ktoré osvetľuje celý objekt v rovnakom pomere a nepriamo, teda naraz osvetľuje aj samotný strop, od ktorého sa svetlo ďalej odráža a nevytvára na ňom tieň, čím nám simuluje slnečné žiarenie a oblohu. Dosiahnuť takýto výsledok s bežnými žiarovkami môže byť kvôli ich tvaru a smerovému žiareniu náročné až nemožné. Existujú však riešenia v podobe moderných svetelných zdrojov, ktoré obsahujú dva LED zdroje na osvetlenie pod aj nad svietidlom, aby sa znížil vizuálny kontrast medzi zdrojom svetla a stropom. Takéto zdroje sa používajú napríklad v závesných osvetleniach. Táto metóda pomáha eliminovať tmavé stropy a steny a vytvorí rovnomerne osvetlený priestor.

Okrem takýchto typov žiaroviek a závesných svietidiel si môžeme jaskynný efekt minimalizovať aj dosvietením tieňových častí bytu, tzv. nepriamym osvetlením stropu. Osvedčený postup je napríklad umiestnenie LED profilového osvetlenia na horné časti skriniek nábytku, kuchynskej linky a pod. To bude svietiť pod uhlom na strop, od ktorého sa bude svetlo naďalej odrážať a osvetľovať celý priestor, čím minimalizuje tiene.

Ďalším možným riešením je aplikácia napínaného stropu s použitím tzv. translucentnej fólie, kde sa svetelný zdroj inštaluje pod túto fóliu. V tomto prípade je celý strop difúznou plochou a svetlo je tak rovnomerné v celej miestnosti.

 

Prečo by sme mali dbať na správne osvetlenie?

Na pracoviskách a v školách sa pomerne často stretávame so zastaralými osvetleniami, ktoré osvetľujú len podlahu a steny aj stropy zostávajú tmavé, čo môže spôsobovať zhoršený výkon a koncentráciu. V takomto prostredí nevedomky klesá pracovná morálka a ľudský organizmus sa prirodzene cíti nepohodlne, unavene a podráždene. Ak by sa však priestory osvetlili správne, študenti aj zamestnanci by sa odvďačili lepšími výkonmi. Jaskynný efekt je rovnaký problém aj v domácnostiach. Pokiaľ chcete dbať na svoje zdravie, okrem zdravého životného štýlu by ste sa mali zamerať aj na správne osvetlenú domácnosť. Okrem odstránenia jaskynného efektu vám odporúčame taktiež sa zamerať na použitie cirkadiánneho osvetlenia, ktoré vám bude simulovať slnečný svit nielen rozptýlením svetla, ale taktiež intenzitou a teplotou svetla.

Podobné príspevky

Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?
Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena?
Ovplyvňujú naše zdravie aj planétu, viete čo je to svetelný smog a svetelná hygiena? Majú výrazný vplyv na naše zdrav...
Čítať viac
Viete, čo je to cirkadiánne osvetlenie?
Viete, čo je to cirkadiánne osvetlenie?
Využite potenciál svetla a jeho zdravotné benefity naplno! Aj keď si to mnohí z nás neuvedomujú, svetlo má obrovský d...
Čítať viac
Máte správne nastavený cirkadiánny rytmus?
Máte správne nastavený cirkadiánny rytmus?
Všetko, čo sa deje v našom organizme, či už na úrovni tela, alebo na úrovni mysle, má svoj dôvod. Náš organizmus je n...
Čítať viac
Modré svetlo – dobrý sluha, ale zlý pán?
Modré svetlo – dobrý sluha, ale zlý pán?
V minulom článku sme si objasnili čo je to svetlo, aké má parametre a podľa čoho si vybrať správne osvetlenie do vaši...
Čítať viac

Zanechať komentár
Naspäť hore